icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
11. august - 16:51
Mer informasjon og alle saker om koronasituasjonen fra kommunen finner du her:
Illustrasjonsbilde: En hånd strekker seg ut av en dataskjerm og griper etter et kredittkort og en seddelbunke.
  

Korona – Vær på vakt mot svindelforsøk

Det kommer nå rapporter om kriminelle som utnytter epidemien og forsøker å svindle eldre. Her er noen enkle råd for å beskytte seg mot svindelforsøk.

I en pressemelding fra 20. mars opplyser Kripos at de har eksempler fra Norge og utlandet på at kriminelle utgir seg for å være helsepersonell. De tar kontakt over telefon eller e-post. Målet med svindelen er å få eldre personer til å oppgi blant annet kortinformasjon.

Ås kommune maner til forsiktighet, og gjengir i denne artikkelen noen nyttige råd som alltid bør følges, men som er spesielt viktige i disse korona-tider. 

Illustrasjonsbilde: En skurk har kastet fiskekroken på datamaskinen til en dresskledd herre.
Vær forsiktig med sensitive opplysninger på e-post.

Tre råd mot svindel

Kripos gir tre enkle råd for å beskytte seg mot svindlere:

  1. Ikke oppgi kortinformasjon eller andre sensitive opplysninger hvis noen spør om det. Dette kan være opplysninger som bankkontonummer, fødselsdato, navn og adresse og detaljer fra bankkort.
  2. Enkelte e-poster kan se ut som de er fra folk du kjenner eller statlige helseforetak – dobbeltsjekk alltid at e-postadressen er riktig, ikke bare navnet på avsender.
  3. Vær varsom med å trykke på lenker i e-poster eller meldinger.

Datatilsynets blogg om personvern slås det fast at seriøse aktører aldri vil be deg oppgi personlig informasjon på e-post, fordi e-post er en usikker kommunikasjonskanal. Det samme gjelder over telefon: 

«Hvis noen tar kontakt per telefon og ber deg oppgi personlig informasjon, som kredittkortnummer og koder, fødselsnummer eller passord over telefon, kan du ta det som et sikkert tegn på at noen prøver å lure deg.»

Om du skulle frykte at dine personopplysninger har kommet på avveie, er det viktig å holde hodet kaldt. Les gode råd fra Datatilsynet her.

Foreløpig ingen svindelforsøk lokalt

Follo-politiet har foreløpig ikke sett tilfeller av svindel i Ås eller Follo, men er godt kjent med hendelser hvor personer er forsøkt svindlet rundt om i landet. Svindlerne utgir seg for å være fra firmaer knyttet til helsevesenet eller andre som jobber med Covid-19, altså koronaviruset. Hendelsene som er registrert rundt om i landet foregår både over telefon, via internett og ved fysisk oppmøte. I tilfellene der bedragerne møter på døren personlig, erfares det at de stort sett retter seg mot eldre mennesker.

Skulle noen utgi seg for å være fra kommunens hjemmebaserte tjenester, skal du vite at kommunens personell benytter uniform og skal legitimere seg med legitimasjon med bilde og kommunens logo på. 

Follo-politiet ber befolkningen ringe 02800 ved mistanke om svindelforsøk, og 112 ved øyeblikkelige tilfeller.

Illustrasjonsbilde: Utsnitt av et tastatur, der entertasten er rosa og merket med et hjerte.
I vår tid er digital omsorg også viktig.

Ta vare på hverandre – også digitalt

Har du venner, naboer eller slektninger du tror kan ha nytte av rådene i denne artikkelen, oppmuntres du herved til å videreformidle dem. I disse tider skal vi ikke ta på hverandre, men ta vare på hverandre – også i den digitale verden.

Se all informasjon fra Ås kommune om korona på temasiden.

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: Ivar Ola Opheim |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her