icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
11. august - 16:51
Mer informasjon og alle saker om koronasituasjonen fra kommunen finner du her:
Du er her:   Ås internasjonale kultursenter   ›   Tjenester   ›   Vei, vann og avløp   ›   Vann og avløp
Fotografi av vannkran med rennende vann

Foto: Ellen Margrete Ceeberg, Ås kommune

  

Ny kåring viser at Ås har landets beste vann- og avløpskvalitet

Standarden på de kommunale vann- og avløpstjenestene er i en positiv utvikling. Ås kommune er kåret til årets beste kommune for 2017!

Det viser Norsk Vanns årlige tilstandsvurdering av tjenestene, som har pågått siden 2003.

Henger høyt

I 2017 var det 83 kommuner og 10 vann- og avløpsselskap som deltok i tilstandsvurderingen, kalt bedreVANN. Disse kommunene og selskapene sørger for vann- og avløpstjenester til ca. 3 millioner innbyggere. bedreVANNs vurderingskriterier er strengere enn statlige krav til tjenestene, så det henger høyt å oppnå kvaliteten «god standard».

- De vann- og avløpsvirksomhetene som oppnår god standard, satser også tungt på forhold som sikkerhet og bærekraft i tillegg til å innfri alle regelverkskravene til vann og avløp, forteller Norsk Vanns direktør Toril Hofshagen.

Bærekraftig utvikling

Standarden på vann- og avløpstjenestene har blitt stadig bedre i de årene vannbransjen har benyttet bedreVANN til tilstandsvurdering. Resultatene for 2017 er omtrent på samme nivå som i 2016. Årets vurdering er utvidet med resultater om virksomhetenes bærekraft i henhold til en nasjonal bærekraftstrategi som Norsk Vanns årsmøte vedtok i 2017.

- De seks kommunene med topp score for vannforsyningen i 2017 er Klepp, Gjerdrum, Ullensaker, Sørum, Nesodden og Hvaler, forteller Norsk Vanns prosjektleder Arnhild Krogh.

- Kommunene med topp score på avløpstjenesten er Ås, Rælingen, Lardal, Larvik og Mandal.

Ås kommune best

Ås kommune oppnådde den beste tjenestekvaliteten av alle deltakerne i 2017, med kvalitetsindeks 4 på avløp og 3,6 på vann. Ås er kåret til «Årets bedreVANN kommune» fordi de kan dokumentere en positiv utvikling helt siden de ble med i bedreVANN i 2011, og fordi tjenesteproduksjonen også er bærekraftig og kostnadseffektiv.

- Det er en ære å bli kåret til årets kommune, uttaler Olaug Talleraas, enhetsleder ved kommunalteknisk enhet. - De største fokusområdene for oss er å redusere lekkasjetapet og fremmedvann i det kommunale ledningsnettet. Målet er å oppnå nullvisjonen for vannlekkasjer og fremmedvann.

Norsk Vann gratulerer Ås kommune med tittelen!