icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
30. juni - 14:16
Mer informasjon og alle saker om koronasituasjonen fra kommunen finner du her:
En ung mann følger med på laserkutting av briller til smittevern.
  

Korona – NMBU-studenter produserer vernebriller til fastleger

Tre studenter ved NMBU har på eget initiativ produsert briller til smittevern. I første omgang skal brillene deles ut til fastleger i Ås.

Eik Idéverksted er en studentforening ved NMBU som fungerer som møteplass for ildsjeler som vil realisere sine ideer og visjoner. Foreningen ønsket å bidra inn i den nasjonale dugnaden som er kampen mot koronaviruset, og ideen om å produsere briller til smittevern for helsevesenet ble inngangen. 

Ola og Kristian Omberg fra Eik idéverksted og NMBU har sørget for materialer og tilgang til lokalene, mens Hågen Toverud har vært prosjektleder og utvikler. Toverud opplyser om at de så langt har produsert 160 briller, og at prosessen har vært rask fra idé gjennom utvikling til ferdig produkt:

– Vi begynte forrige uke etter at Ola fikk ideen, og i løpet av en dag hadde vi funksjonelle briller. Vi utviklet en del forskjellige prototyper ganske kjapt. Målet har vært å utvikle en metode for å produsere mange briller raskt, for så å dele tegningene med andre.

Ferdigproduserte briller til smittevern ligger oppstilt på et bord.
Slik ser de ferdigproduserte brillene ut. Foto: Bjørn-Erik Pedersen/Ås kommune

– Må slippe det man har i hendene

Studentene har ikke noe ønske om å tjene penger på brillene sine.

– Nei, dette gjør vi for å bidra. Vi snakker jo om en global pandemi her. Det er ikke småtteri, så man må bare slippe det man har i hendene, og de som kan bidra må bidra med det de kan, konstaterer Toverud, og fortsetter:

– Det vi kan er å utvikle ting veldig raskt, som kan produseres desentralisert, altså utenfor de store fabrikkene, og som for eksempel studenter som oss kan lage sjøl. Vi deler tegninger og filer med folk i vektorformat, så kan folk laste ned og produsere sjøl.

Også produksjonen av brillene er en rask prosess:

– Hvis man hadde 3D-printet disse brillene, kunne man kanskje produsert to-tre stykker i løpet av en time, men med laserkutting går det bare to-tre minutter per brille. I går lagde vi 70 på fire-fem timer, og da var det bare to som jobba med det.

En ung mann ved en arbeidspult fylt med briller til smittevern
Hågen Toverud i full sving med å produsere briller til smittevern. Foto: Bjørn-Erik Pedersen/Ås kommune

– Nytenking som dette vi trenger nå

Under utviklingen har studentene prioritert god dekkeevne for ansiktet, komfort og at de skal kunne passe alle hoder, i tillegg til at man må kunne ha ordinære briller under vernebrillene. De har også lært om hvordan smittevernsutstyr vanligvis desinfiseres på sykehus, og utformet utstyret i henhold til det.

– Vi har fått gode råd fra smittevernsavdelingen på Sykehuset Østfold og dessuten vært i kontakt med Covid Supplier, som er et eget system for bedrifter som ønsker å bidra med utstyr. Vi har skjønt at det er et stort behov for smittevernsutstyr, så nå er vårt fokus å kunne produsere i stor kvantitet.

Kommuneoverlege Turid Sidsel Storhaug roser studentenes initiativ:

– Kriser er faktisk et godt utgangspunkt for innovasjon, for nye behov fører til nye ideer, og heldigvis bor vi i en kommune der det er mange gode ideer. Det er svært gledelig å se at disse tre studentene svarer så til de grader på  Ås kommunes oppfordring til bedrifter og innbyggere om å bidra med smittevernutstyr. Det er bare for meg å si hjertelig takk for bidraget – det er nytenking og gjennomføringskraft som dette vi trenger nå.

Nærbilde av ung mann med smitteverns-visir foran ansiktet.
Hågen Toverud med ny prototyp, denne gangen for et smitteverns-visir. Foto: Hågen Toverud

Produserer 10 000 «verneknapper»

Det er ikke bare briller som produseres av Hågen Toverud og Ola og Kristian Omberg. De har også laget 10 000 knapper til smittevernsdrakter som produseres av Sisters in Business.

– Ja, der har vi levert første «batch», så det er også et pågående arbeid, forteller Toverud.

Pågående arbeid er åpenbart stikkordet, for idet denne saken skal publiseres, tikker det inn en ny mail fra Toverud, som her får tjene som en liten innovasjons-epilog:

«Fant forresten nettopp en løsning hvor man kan bygge om brillene til visir med de samme delene:) Er i en tidlig fase, men funker veldig bra»

Se all informasjon fra Ås kommune om korona på temasiden.

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: Ivar Ola Opheim |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her