icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
30. juni - 14:16
Mer informasjon og alle saker om koronasituasjonen fra kommunen finner du her:
Ås kommune har utformet PÅskevettregler.
  

Har utformet PÅskevettregler

Fjellvettreglene er det mindre behov for enn vanlig denne påsken. Ås kommune har i stedet utformet 11 spilleregler for påskevett i koronatid.

Påskeferien er over oss, en vanligvis bekymringsfri tid med rause anstrøk av appelsin, kvikklunsj, blå swix, brettspill og høyt blodsukker. Men koronaviruset tar ikke ferie, så Ås kommune har utformet noen spilleregler for en mest mulig smittefri påske. 

PÅskevettreglene

 1. Ta ansvar for å unngå smittespredning, ved å følge rådene som gis av lokale og nasjonale myndigheter. Oppførselen vår kan redde liv.
 2. Vask hendene ofte, utvis god hostehygiene og hold avstand til andre.
 3. Ikke vær flere enn fem mennesker sammen. Fester og store middager bør utsettes. Unngå kollektivtrafikk hvis du kan.
 4. Ta vare på deg selv. Spis god mat, vær i aktivitet og få nok søvn.
 5. Gå tur der du bor eller oppsøk nye steder og mindre brukte steder – gjerne til andre tider på dagen enn du vanligvis går.
 6. Når dere ikke går tur, vær mest mulig hjemme. Som Erna sier: «Skaff dere noen gode spill.»
 7. Hold kontakt med venner og familie på telefon eller digitalt.
 8. Vis omsorg for andre. Ta kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet, men ikke besøk noen som er i karantene eller isolasjon.
 9. Aksepter egne følelser, og vis forståelse for andres. Det er normalt å bli trist, lei seg, forvirret, bekymret, redd eller sint under en krise.
 10. Ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper. I disse tider – og i alle tider – har vi alt å vinne på å stå sammen.
 11. Husk at det kommer en tid etter korona. Til det får du god hjelp av barn over hele landet, som henger tegninger av regnbuer i vinduene med budskapet: «Alt blir bra.»

 

En kvinne, kommuneoverlegen i Ås, står foran et grått bygg med logoen Ås Rådhus på.
Turid Sidsel Storhaug, kommuneoverlege i Ås. Foto: Ellen Margrete Ceeberg/Ås kommune.

Ferie med ansvar

Kommuneoverlege Turid Sidsel Storhaug understreker at PÅskevettreglene ikke bringer særlig mye nytt på smittevernfronten, men at de er «fine og viktige påminnelser»:

– Det er påskeferie nå. Vi skal spise god mat, spille brettspill og gå turer, men for oss i kriseledelsen er det viktig at vi ikke senker skuldrene på dette med smittevern. Spesielt ikke nå, når det kan se ut på statistikkene som at vi er i ferd med å få til en utflating av kurven for antall innleggelser. Nordmenn og Ås-folk tar påskeferie, men det er en ferie som kommer med et ansvar.

Ordfører Ola Nordal mener PÅskevettreglene er gode og nødvendige forholdsregler i en krevende tid:

– Vi har ønsket å gi bedre og tydeligere informasjon til innbyggerne våre. Disse elleve punktene er en ryddig gjennomgang av hva som er viktig akkurat nå. Det jeg liker spesielt godt er at de ivaretar ikke bare smittevernet, men også relasjonene og omsorgen mellom mennesker. Mange har det tyngre nå. Det er viktig at vi både ser og hører dem, og tar noen ekstra telefoner for å sjekke inn med venner og kjente, sier Nordal.

Logoen til bandet Jazzetaten. Jazzetaten strømmer konserten sin live første fredag i påsken. En rev som røyker pipe og har Ås-kommunevåpenets tre ruter som øyne og nese.
Jazzetaten strømmer konserten sin live første fredag i påsken. Foto: Jazzetaten

Kulturtilbud i påsken

Digitale konserter

En gledelig nyhet er at det finnes konserter å oppleve i påsken – også lokalt. Nasjonalt har de digitale konsertarenaene Koronerulling og Brakkesyke 2020 fått mye oppmerksomhet. Fredag ble det dessuten annonsert at digitalfestivalen «Et helt annet sted» skal avvikles fra skjærtorsdag til andre påskedag med artister som Sigrid og Aurora på plakaten.

Også lokalt er det lignende initiativer på gang. Jazzetaten skal livestrømme sin konsert allerede påskens første kveld, fredag 3. april kl. 19.00. Konserten kan oppleves på Jazzetatens Facebook-side, og det er valgfritt om og hvilket beløp man ønsker å donere til Jazzetaten, som består av Svein Erik Martinsen, Daniel Lind, Terje Evensen og Lorenzo Nardocci.

Kulturhusleder Myfanwy Moore forteller at man i tillegg kan finne mye spennende internasjonalt i disse tider, med strømming av alt fra kunstutstillinger til teateroppsetninger:

– Et av mange gode eksempler er at man nå kan se oppsetningen av Anton Tsjekovs «Tre søstre» fra Red Torch Theatre i Novosibirsk. Tsjekov er jo på nivå med Ibsen, og russisk teater er noe helt enestående. Nå får vi altså et lite vindu inn til en produksjon som vi aldri kunne sett ellers, med mindre vi hadde tatt fly til Russland.

Bestill og hent på biblioteket

Fra Ås og Nordby bibliotek kan du nå bestille materiale via e-post eller telefon, og hente mandag og tirsdag i påskeuka mellom 10 og 14, eller onsdag mellom 10 og 12. Er man avhengig av å få materialet levert hjem og ikke kan hente selv, kan man ta direkte kontakt med Ås frivilligsentral, som kan bistå med dette. Du kan imidlertid ikke levere inn bøker eller annet materiale i denne perioden. Les mer om dette tiltaket her

Aktiviteter i friluft

I flere artikler på nettsiden har vi beskrevet aktiviteter som er fine å gjøre utendørs. Turorientering og stolpejakt er to av mulighetene, plogging  og eggejakt er to andre, og du kan også ta en titt i brosjyren med tittelen «Turskatter i Ås». Husk å holde avstand til andre også ute i det fri, og ikke glem båndtvangen fra 1. april til 20. august.

Samlet oversikt over aktiviteter

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: Ivar Ola Opheim |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her