icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
25. august - 09:52
Mer informasjon og alle saker om koronasituasjonen fra kommunen finner du her:
Du er her:   Ås internasjonale kultursenter   ›   Aktuelt   ›   Korona   ›   Aktuelt

Aktuelt

Fotografi av kommuneoverlege i Ås kommune Sidsel Storhaug utenfor Ås rådhus.

Kommuneoverlege i Ås kommune Sidsel Storhaug, får mange spørsmål om koronavirus. Foto: Ellen M. Ceeberg/Ås kommune

Ås kommune følger utviklingen av koronasituasjonen tett

Kriseledelsen i Ås kommune møtes jevnlig. Tiltak som er innført følges opp, og det vurderes fortløpende flere grep for å forhindre lokale utbrudd av smitte.

Smitteoppsporing og testing

Beredskapen på smitteoppsporing forsterkes ved at enda flere ansatte får opplæring og kan håndtere dette. Testkapasiteten vil bli økt, og den lokale koronatelefonen skal igjen åpnes. 

– Vi opplever et økende antall henvendelser til kommunens sentralbord og fastlegene med spørsmål om testing. Vi har derfor oppdatert kommunens nettsider med mer informasjon om testkriteriene , og planlegger å opprette en teststasjon for å øke kapasiteten. Mer informasjon om teststasjon og koronatelefon kommer så snart det praktiske er på plass og tjenestene er klare for publikum, sier kommuneoverlege Sidsel Storhaug.

Testteltet skal særlig avlaste Ås kommunale fastlegekontor, som i tillegg til egne pasienter også tester de som skal testes i Ås men ikke har fastlege her.

– Har du fastlege i Ås og oppfyller testkriteriene, skal du fortsatt kontakte ditt legekontor for å avtale testing, sier Storhaug.

Finn nyttig informasjon hos helsemyndighetene

Mange opplever lang kø på telefonen når de ringer sitt legekontor. Det er også mange som ringer med generelle spørsmål, noe som gjør at det tar lenger tid å få svar. Kommuneoverlegen oppfordrer alle som har generelle spørsmål om koronaviruset til å oppdatere seg via informasjon på nett.

– På nettsidene til Folkehelseinstituttet og helsenorge.no  finner du svar på mange av de vanligste spørsmålene om korona.

Fortsatt viktig at alle er med

Det mest effektive tiltaket for å forhindre oppblussing av smitte lokalt, er at vi alle fortsetter med de generelle smittevernreglene.

  • Husk god hånd- og hostehygiene.
  • Hold minst en meter avstand til andre enn dine nærmeste.
  • Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme til du er symptomfri.

– Alle må fortsette med disse vanene. Det går ikke an å få understreket nok hvor viktig dette er. Dette er et maraton, vi må ikke gi oss nå. Og jeg anbefaler på det sterkeste at folk holder seg i Norge. Situasjonen endrer seg fort. Viser at områder som har vært regnet som tilnærmet smittefri, får en oppblomstring, sier Storhaug.

Smittevernregler_Rød_Indre-Fosen_Åsmåsan.png

Bekymret for sårbare og utsatte grupper

Ås kommune har heldigvis klart å unngå smitte hos hjemmesykepleien, noe kommuneoverlege Sidsel Storhaug er svært glad for. Hun berømmer de ansatte som tar smittevernet alvorlig og er bevisst det særskilte ansvaret de har.

– Vi opplever imidlertid at noen pasienter eller deres husstandsmedlemmer har vært i utlandet og ikke overholdt myndighetenes anbefalinger vedrørende reise- og karantenebestemmelsene. 

Storhaug er bekymret for at dette utsetter ansatte i hjemmesykepleien og pasientene for økt smitterisiko.

– Personer som mottar hjemmesykepleie og som har vært ute av Norge, risikerer å måtte vente i 10 dager fra de kommer hjem til de får besøk av hjemmesykepleien igjen. Dette gjelder selvfølgelig ikke for livsviktig behandling.

Kommuneoverlegen anmoder derfor pasienter og pårørende om å bli hjemme. Hun ber pårørende som har vært ute og reist, om å overholde karantenebestemmelsene før de besøker sine familiemedlemmer.

Aktuelt

Illustrasjon av koronavirus

Koronavirus – informasjon og helsehjelp

Hold deg oppdatert på informasjon om korona-situasjonen fra Ås kommune.
Kommuneoverlege i Ås Sidsel Storhaug, og beredskapskoordinator Bjørn-Erik Pedersen. Foto: Ås kommune/Ellen M. Ceeberg

Om testkapasiteten i Ås kommune

Kommunen er jevnlig i dialog med Folkehelseinstituttet (FHI) for å sikre at testkapasiteten i Ås er god nok.
Follo legevakt

Legevakten ved Ski sykehus er åpent som normalt

Smitteutbruddet ved Follo LMS er ikke tilknyttet legevaktens publikumsmottak.